tisdag 22 september 2015

Gör egna reflexerAh, höst! Dags för långa promenader i fuktiga skogar och mysiga kvällar i gult stadsljus. Fram med mjuka sjalar och vackra kappor men också reflexer så att ni syns ordentligt på vägarna. Själv är jag trött på det tråkiga, dyra utbudet av reflexer som dessvärre ofta leder till att jag inte använder reflexer så mycket som jag borde. 

Men inte i år! I år ska jag se till att göra en uppsättning reflexer till alla mina ytterkläder. Här visar jag mina två typer av prototyper; hängande och självhäftande. 

Gör flera stycken samtidigt till dig själv och din omgivning.  Tror själv att personliga reflexer blir en praktisk liten julklapp till alla i år.


Material och Verktyg

  • Reflexväv/Reflexband - Finns på Slöjd-Detaljer, Panduro mm
  • Kraftigt mellanlägg - Finns på Panduro, Ohlssons tyger mm
  • Sax 
  • Form/Design till reflexerna - Har du en stansmaskin fungerar de "tjocka" plattorna utmärkt för att stansa ut reflexer med, annars fungerar sax eller kniv. 
  • Strykjärn
  • Kökshandduk att stryka med
För hängande reflexer behövs också
  • Dubbelhäftande mellanlägg - Panduro, Ohlssons mm
  • Nål och tråd
För självhäftande behövs också
  • Dubbelhäftande tejp - Panduro, Slöjd-detaljer mm Instruktioner


Steg 0. Kom på en design. Börja med något relativt simpelt men sedan kan du testa mer avancerade tekniker. Gör en mall och kontrollera att din design får plats på reflexbandet/reflexväven. Jag rekommenderar att använda stansmaskiners "tjocka" stanschabloner, de ger en snygg kant, medan de tunna inte riktigt orkar igenom. Du kan se att jag testade detta i min prototyp längre ner på sidan. 


Steg 1. Förbered materialet. Klipp ut  lika stora delar reflexband och kraftigt mellanlägg, stora nog att din så att din design ryms på.

Steg 2. Stabilisera reflexen. Stryk fast mellanlägget på reflexbandet, använd en kökshandduk emellan för att inte skada reflexen.  

Efter steg 2 beror resten av instruktionerna på vilken typ av reflex man vill ha; hängande eller självhäftande. 


Steg 3 (Självhäftande). Gör reflexen självhäftande. Klipp ut och fäst dubbelhäftande tejp på baksidan av reflexbiten, men lämna på skyddstejpen tills du ska använda den. 


Steg 4 (Självhäftande). Klipp ut din design. Använd sax, kniv eller stans för att klippa ut din design. 

Klart (Självhäftande)! Nu kan du ta bort skyddsplatsen på baksidan och fästa i ärmar, fållar och huvor på jackor, skor och byxor!


Steg 3 (Hängande). Förbered materialet till andra halvan. Klipp ut ytterligare en lika stor del av reflex, samt en lika stor del av det dubbelhäftande mellanlägg.


Steg 4 (Hängande). Förbered andra halvan. Stryk fast det dubbelhäftande mellanlägget på baksidan av den andra halvan av reflexen, men använd en kökshandduk för att skydda materialet.


Steg 5 (Hängande). Sätt ihop halvorna. Ta bort skyddet från det dubbelhäftande mellanlägget, lägg ihop med första halvan och stryk ihop men använd en kökshandduk för att skydda den. 


Steg 6 (Hängande). Klipp ut din design. Använd sax, kniv eller stans för att klippa ut din design. 

Steg 7 (Hängande). Fäst tråd. Använd nål och tråd (gärna i färg som matchar kläder som den ska användas med) för att för att göra ett hänge.


Klart (Hängande)! Så, gå ut i världen och var synlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar