fredag 24 oktober 2014

Grundkurs: Sy egna grytlappar


Hemtextil såsom grytlappar och kökshanddukar är ett enkelt sätt att variera stilen på ditt kök. De är också lätta och snabba att sy, även för nybörjare. Varför inte redan nu sy upp ett antal att ge bort i julklapp? Det är både personligt och funktionellt och du kan anpassa dem efter mottagarens kök och personliga smak. Du kommer garanterat vilja sy några åt dig själv när du väl kommer igång!

Eller har du rester kvar av ditt favorit-bomullstyg för litet för stora projekt som bara väntar på att användas?

Det här är grundkonceptet för hur du gör grytlappar så du kan självklart utifrån detta styla och dekorera som du vill (men tänk på att dekoren ska vara värmetålig!). Det är också fint att göra ett litet lapptäcke av tyger och använda.



Material och verktyg

  • Grillfoder - Finns i hobbybutiker, det är detta som gör att du inte bränner dig
  • Bomullstyg - Bomull är värmetåligt
  • En bit bomullsband som handtag
  • Sytråd i matchade (eller kontrast-!) färg
  • Symaskin
  • Nålar
  • Sax
  • Strykjärn + strykbräda
 Bomullstyg säljs ofta i små förpackningar till för lapptäcken i hobby- och tygbutiker. De är smidiga att använda, är lagom mängd för ett par grytlappar och komplimenterar ofta varandra i färg och material. Låt fantasin flöda!


Instruktioner


Steg 1. Klipp ut 2 bitar foder i den storlek (och form) du vill ha på grytlapparna. Var så noga du kan med att göra bitarna lika stora. 

Steg 2. Klipp ut 2 bitar tyg lite större än ditt grillfoder så att du har ett par centimeter sömsmån på varje sida. 


Steg 3. Stryk tyget skrynkelfritt och placera 1 bit foder mitt på avigsidan av 1 bit tyg.


Steg 4. Stryk försiktigt och noga in alla fyra kanter runt fodret så nära du kan. Försök att undvika direkt kontakt mellan strykjärnet och fodret eftersom fodret kan få lite skadad yta av direkt kontakt. 

Steg 5. Upprepa 3-4 för andra biten foder och tyg. 


Steg 6. Nåla ihop bitarna aviga mot aviga så jämt du kan få dem. Klipp av en bit bomullsband, vik och sätt in det i ett av hörnen som ska vara uppåt. 


Steg 7. Sy runt hela kanten på grytlappen på lagom avstånd så att du syr genom alla lager (tyg, foder, sömsmån, bomullsband, sömsmån, foder, tyg) runt om.


Du är klar, bra jobbat! :)


Tips: Du kan också sy tvärs över grytlappen i roliga mönster för en dekorativ effekt som gör att det är lättare att vika grytlappen på den ledden. 

När du har gjort ett par kan du börja experimentera med olika tekniker för att göra lapptäcken då grytlappar är ett bra nybörjarprojekt för att göra sådant. 


Mycket nöje!

2 kommentarer:

  1. Jag tror inte att tyger "komplimenterar" varandra.
    "kom·­pli·­ment·­era verb ~de ~t
    • ge komplimanger; lyck­önska"

    https://svenska.se/saol/?hv=lnr45457

    SvaraRadera
  2. Skulle tro att skrivaren menar "komplettera".

    SvaraRadera