lördag 20 december 2014

Vik Rosetter av Papper


Idag visar jag hur du enkelt viker vackra rosetter av diverse papper att dekorera paket med! Ett exempel på lätt att lära svårt tar lite tid att bemästra, när du väl  har lärt dig hur du gör kommer du kunna göra en rosett på bara ett par minuter.

Exempel på papper du kan använda: Hobbypapper, skrivarpapper, fotopapper, färgade papper, tidningspapper, färdigklippta pappersremsor från exempelvis Panduro, papperspåsar, presentpapper, katalogpapper mm. Det mest fungerar så länge det inte är för hårt (exempelvis hobbykartong) eller för mjukt (som silkespapper).



Material och Verktyg

  • Papper, se förslag ovan 
  • Tejp
  • Linjal
  • Sax
  • Exempelvis häftkuddar/dubbelhäftande tejp att fästa rosetten på paketet med.
I en present-nödsituation kan du använda tidningspapper och klara dig utan linjal och sax för tidningspapper kan du nämligen riva istället för att klippa, se bara till att riva längs med papprets fiber så går det bra. 




Instruktioner


Steg 1. Förbered pappersremsor. Det viktigaste för att det ska blir snyggt är att remsorna har rätt proportioner! 1:7 är ett bra förhållande. Exempel: 2x14 cm remsor för en ca 7 cm rosett eller 3x21 cm remsor för en rosett som är ca 11 cm. Klipp 4 stycken remsor med skala 1:7 plus en extra remsa som är hälften så lång som de andra. Använder du tidningspapper så kan du riva ca 2 cm breda remsor av ett helt uppslag och sedan dela den i 4 bitar för att få lagom stora remsor. Du kan göra andra proportioner också om du vill att det ska krävas fler eller färre lager av remsor för att fylla ut den, ju smalare desto fler lager. 

Steg 2. Markera mitten på alla långa remsor. Vik dem dubbelt eller markera med en penna.


Steg 3. Vik remsorna. Vik ena sidan in mot mitten och vänd den sedan insidan uppåt. Ena hörnet på remsan ska peka ungefär mot mitten, se den markerade linjen på bilden. Tejpa fast. Vik in andra sidan mot mitten och vänd sedan insidan uppåt men vrid den åt andra hållet, tejpa fast.



Steg 4. Upprepa med övriga lång remsor. Slut den halvlånga remsan till en ring.


Steg 5. Stapla remsorna. Fäst med tejp mellan varje lager. 


Steg 6. Fäst ringen i mitten av rosetten.


Klart! Fäst med häftkuddar/dubbelhäftande tejp på present.


Tips! Här har jag gjort en med flera lager i olika papper där det undre lagret består av längre remsor och det övre av en hälften så stor rosett (Två remsor, istället för fyra) med kortare remsor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar