måndag 18 november 2013

Recept: Snickersgodis




För några år sedan, på en julfest hemma hos min moster Anna, hade någon lämnat ett fat med hemmagjorda jordnötsgodisar. De var fantastiska! Resten av kvällen frågade jag runt bland gästerna för att få reda på vem som gjort dem för att till slut få veta att hon (?) redan lämnat festen och jag fick aldrig tag på receptet. I flera år försökte jag ta fram det och förra julen lyckades jag äntligen! 
Det här är en julfavorit för mig på grund av den första gången jag åt dem men jag gör dem året runt, de passar till alla årstider.

De är nog mitt favoritrecept på godis och det är dessutom jätteenkelt!


Ingredienser


  • 175 g jordnötssmör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1/4 - 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 80 g (ca 2,5 dl) fint krossade flingor, exempelvis special-K
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 200 g av din favoritchoklad
  • ev. 1 msk neutral matolja
Obs! Jordnötssmör ska INTE förvaras i kylen, även om den är öppnad, det förstör konsistensen.


Verktyg
  • Bakplåtspapper, det blir inte så bra att smörja formen
  • Lagom stor form, jag använder en ca 15x25 cm form (men du kan förstås anpassa receptet till andra storlekar om du vill)

Instruktioner



Steg 1. Mät upp jordnötssmör, socker och vaniljsocker i en liten kastrull och låt dem smälta ihop på låg temperatur.



Steg 2. Tillsätt krossade flingor och kokos.


Steg 3. Placera ut ett bakplåtspapper i en lagom stor form, ca 15x25 cm för den här mängden. Fördela smeten jämt i formen, pressa ut den hårt och platta till ovansidan. Om du har en "utjämnare" för att dekorera tårtor (kan köpas hos Slöjd-Detaljer här) så funkar den utmärkt för detta!


Steg 4. Smält chokladen. Och ge upp vattenbad, det är svårare och ger mycket mer disk än att smälta i mikrovågsugnen. Micra cirka 20 sekunder och rör runt även om det inte ser smält ut eftersom ytspänning kan få smält choklad att se fast ut. Micra i små 5-20 sekunders intervall tills nästan allt smält och låt resten smälta på restvärme.
Blanda eventuellt ut lite neutral olja för att göra chokladen lite mer glansig.



Step 5. Bred ut chokladen ovanpå och ställ svalt för att stelna.


Steg 6. Ta upp, skär upp i munsbitar och njut! Förvara svalt i en lufttät burk så borde de klara sig relativt länge. Exakt hur länge vet jag inte, de brukar inte räcka mer än ett par dagar! ;)




Tips!

Lägg dem i en cellofanpåse och gör snabbt en fin presentask från mallen i min tidigare post "Vik egna presentaskar" och ge bort till någon du tycker om!


Hmm... Undrar om jag har alla ingredienser hemma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar