måndag 14 oktober 2013

Mall: Vik egna presentaskar: Kvadratisk med rundade hörn





Vikaskar, tack! De är min absoluta favorit-användning av papper och jag tar varje tillfälle jag kan att använda några. De är roliga och enkla att göra, blir supersnygga, går att variera i det oändliga till alla olika tillfällen och smaker, är billiga, kräver knappt några material, går att använda flera gåner och kanske bäst av allt: kan förberedas innan presenten är klar. Eftersom de kan öppnas och stängas så är det fullt möjligt att tillverka och till och med dekorera dem i förväg och bara stoppa ner små presenter eller godis (kanske lindat i lite matchande silkespapper för att imponera extra mycket) i dem precis innan överlämning. Perfekt för att köpa presenter på väg till en fest!

Mitt förslag är att göra några stycken i förväg bara för att ha hemma i nödfall eller lite mer specifikt: Gör några i julfärger redan nu för att använda till de sista-minuten klapparna du inte riktigt har tid att slå in senare. 

Det är också ett fantastiskt trevligt och användbart julpyssel att göra tillsammans med vänner, familj eller barn eftersom det inte kräver särskilt mycket material eller utrymme. Det enda som behövs är en eller flera mallar. Jag har inkluderat en i denna post men kommer troligtvis att lägga upp några olika varianter till i framtiden. 

Här är en länk till en annan vikask som är avlång med rundade hörn. Mall: Vik egna presentaskar II: Avlång med rundade hörn.





Mall för vikaskar

Material

  • Lite kraftigare hobbypapper, exempelvis de som köps styckvis eller i buntar på Panduro. Ensidigt fungerar bra eftersom bara ena sidan av det syns men det är klart att det inte gör något om även insidan är mönstrat.
  • Snöre eller tejp att hålla ihop lådan med
Det är allt! Det är väldigt stilrent att göra en ask i ett snyggt papper utan krusiduller men det är förstås väldigt roligt använda din fantasi och dekorera lådorna med stämplar, ettiketter, blommor, band, washitejp, garn, färg, glitter, notpapper, decoupage, charms, pepparkaksformar och allt annat du har tillgängligt hemma!

Verktyg 

  • Mall. Skriv ut eller rita av mallen jag inkluderat eller gör din egen enligt samma princip. Klipp gärna ut den i schablon-plast som kan köpas exempelvis på slöjd-detaljer så att du kan använda den om och om igen som jag har gjort på bilderna.
  • Penna
  • Sax
  • Falsben, smörkniv eller liknande för att vika med. 
  • Ett lite mjukare underlag för att underlätta vikning.
Falsben är användbara och kan köpas hos Panduro, antingen styckvis eller tillsammans med ett bra underlägg här


Instruktioner




Steg 1. Rita av mallen. Rita av utkanten av mallen på ditt papper.



Steg 2. Klipp ut. 


Steg 3. Lägg på mallen. Placera mallen ovanpå ditt utklippta ark, helst med motivet nedåt. På bilderna är det uppåt för att det ska gå lättare att se vad jag gör.


Steg 4. Fyll i linjerna. Använd falsbenet eller smörkniven för att markera alla linjerna inuti mallen så att det går lättare att vika sedan. Tryck relativt hårt så att en liten fördjupning sker men inte så kraftigt att pappret skadas. 


Steg 5. ...ända ut i kanterna. Ta bort mallen och använd ditt vikverktyg för att göra viklinjer ända ut i kanterna där mallen inte når.

Ungefär så här ska avigsidan se ut när du har gjort alla linjer.
Efter att du har vikt.
Steg 6. Vik längs kanterna. Vik försiktigt längs alla viklinjerna, använd dina fingrar och gör en vikning i taget. När du har gjort alla kan du naturligt vika ihop asken och antingen tejpa ihop flikarna eller enbart knyta ett band runtom. 



Färdigt! Svårare än så är det inte och resultatet blir både personligt och proffsigt på samma gång. Närmare julen kommer jag att lägga upp bilder på askar jag gjort som inspiration och länka gärna bilder på askar som du har gjort också! Mycket nöje :)


1 kommentar: