tisdag 23 juli 2013

Överföring av laserutskrift till canvas



Nu kan du få en egen canvastavla i vintage-stil hemma för en fraktion av pengarna! Perfekt present att ge bort, speciellt för dig som gillar att fota eller leta spännande bilder på nätet.

Det här är ett av mina absoluta favoritprojekt, jag har gjort det många gånger och gett bort som uppskattade presenter. Även kallad sampling eller transfer är denna förvånansvärt enkla teknik för att överföra en laserutskrift till tyg, förslagsvis canvas, med hjälp av gel medium som vanligtvis används för att ändra konsistensen på färg. Observera att det enbart fungerar med laserskrivare/kopiator.


Material

  • Canvas, dukpanå, eller annat uppspänt tyg
  • Heavy gel medium
  • Laserutskrift av en passande bild 
  • ev. Material för att dekorera bilden i efterhand
  • ev. Spraylack för att avsluta bilden med
Okej lite inköpsställen för dessa prylar:
Canvas och panåer kan du köpa hyfsat billigt på Rusta, i skrivande stund har jag dessutom sett att det är halva priset på dem så passa på! Förhoppningsvis betyder inte rean att de kommer försvinna från Rusta, då blir jag ledsen. Här kan du även köpa billiga lackpenslar.
Gel medium kan du köpa en tub av för ca 79 kr på +Clas Ohlson Sverige, du hittar det bland konstnärsmaterialet, där du även kan hitta canvas och någonstans finns det säkert också lackpenslar. Det ska sägas att jag i skrivande stund aldrig testat något annat märke av gelmedium så även detta fungerar bra så updaterar jag posten om jag testar något annat märke. Bara för att inte orsaka tvivel så är här en länk till det medium jag använt: Gel Medium
Spraylack köpte jag på Slöjd-Detaljer.

Verktyg

  • Lagom bred lackpensel
  • Ren sprayflaska med vatten
  • Linjal eller liknande objekt för att pressa ut luftbubblor

Instruktioner

Steg 1: Välj en passande bild. Här finns det tre viktiga saker att tänka på:
Resultatet blir slitet på oberäkneliga ställen. Det är alltså lättare att lyckas med en bild som har färre viktiga detaljer och områden som förstör bilden om de inte blir perfekta, exempelvis ansikten. Med det sagt så ska jag intyga att det är fullt möjligt att överföra mer detaljerade bilder men var beredd att få testa igen om det behövs och tänk på det om du behöver ha tavlan till ett specifikt tillfälle. Det bör sägas att det också blir mer slitet i kanter än i mitten så undvik att ha motiv som räcker hela vägen ut i kanterna på en bild.
Resultatet blir spegelvänt så tänk på det om du vill ha text eller annat som ser konstigt ut spegelvänt, exempelvis så ser det ut som att ratten sitter på fel sida om motivet är en bil. Ett annat exempel som min sambo pekade ut kan man se i en av tavlorna jag har med på översta fotot nämligen att ringar ser ut att sitta (eller i detta fall, inte sitta) på fel hand. Detta är extra misslyckat i detta fall eftersom det är ett foto från våra vänners bröllopsdag.
Bilden blir snyggare i svartvitt på grund av sin slitna vintage-effekt så välj en bild som blir snygg i svartvitt. Det är dock fritt fram att testa i färg om ni har en färglaserskrivare.

Steg 2: Fixa till bilden. Det blir ett snyggare om du fixar till bilen lite i exempelvis Lightroom. Mitt tips är att testa att experimentera med inställningarna "Luminance", "Clarity", "Brightness", "Contrast" och "Blacks" för att få en snyggare bild i svart-vitt.

Steg 3: Skriv ut bilden. ...Och gör eventuellt en laserkopia om du inte har en egen laserskrivare.

Steg 4: Pensla ut gel medium på din canvas. Det ska vara ett hyfsat tjockt lager men det är viktigare att det är ett jämt lager som täcker precis hela ytan. Det är lättare att få ett jämt lager om du penslar både längs höjden och bredden.

Steg 5: Lägg bilden med motivet nedåt på canvas. Försök få ut alla luftbubblor utan att vika pappret eller pressa ut all gel medium på sidorna. Du kan dra sidan av exempelvis en linjal tätt mot pappret för att pressa ner pappret jämt.

Steg 6: Låt torka. Vänta i några timmar tills projektet har torkat helt. Jag brukar antingen börja projektet på förmiddagen och låta det torka till kvällen eller låta det torka över natten om projektet påbörjas på kvällen. 
På bilen är en silly walks-klocka jag gjort, håll koll på bloggen framöver för instruktioner på hur du gör en egen klocka!

Steg 7: Fukta ner hela pappret.  Nu börjar den delen av projektet som är mest jobb: att pilla bort pappret. Börja med att sätta/ställa dig bekvämt och sätt på ett TV-serieavsnitt, sedan använder sprayflaskan du för att fukta inte blöta ner hela arket papper. Det förstör inte projektet om du blöter ner pappret för mycket så var inte rädd att spruta på lite mer om du känner att det behövs men det gör slutfasen av projektet svårare.
Steg 8: Dra av pappret från tavlan. Börja i ett hör och dra försiktigt bort så mycket av pappret du kan.

Steg 9: Pilla bort det sista lagret papper. Använd dina fingrar och handflata för att försiktigt gnugga bort den hinna papper som kvar. På bilden kan du se en mjuk trasa som jag ibland använder för att göra detta eftersom det är skonsammare mot fingrarna men det är inte alls skonsammare mot bilden. Jag rekommenderar att du börjar med att använda fingrarna, bara använder trasan i mindre viktiga partier eller partier som du vill ska se extra slitna ut tills du lär dig tekniken.


Färdigt! Ungefär så när ska det se ut när det är klart.

  Tips

Kom ihåg att det ibland bara inte blir helt bra och då är det bara att försöka igen. Du behöver inte slänga din canvas utan du kan istället måla över den med akrylfärg (som också kan köpas på +Clas Ohlson Sverige ), vänta tills det torkat och börja på nytt.

Du kan alltså också göra roliga eftekter genom att sampla på målade ytor i olika färger. 

Testa också att göra ett collage med flera olika bilder eller en enda stor bild utskriven på flera mindre papper.

Du kan också dekorera din tavla efteråt med stämplar, band, text, färglägga vissa detaljer eller vad helst annat du känner för, låt fantasin flöda! Om du ritar ovanpå din bild kan det vara bra om du lägger på ett lager spraylack för att hindra att det smetar.

Kommentera jättegärna om ni har några frågor eller egna erfarenheter! Happy sampling!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Är det bättre att jobba med rispapper än vanligt skrivare papper.
    MVH/. Inger 🌟

    SvaraRadera