lördag 20 juli 2013

Örhängen inspirerade av glödlampor





Nördig som jag är blev inspirerad att försöka göra ett par eleganta örhängen liknande glödlampor. Kanske inte en uppenbar kombination men jag tyckte projektet var lyckat och tänkte dela med mig av min idé till internet så att alla andra kan göra dem också! :) Jag kommer nog försöka göra ett par lite större örhängen i samma modell eller kanske ett matchande halsband i samma teknik, lägger upp nya bilder i så fall!

Material (per örhänge)

  • En mellanstor, jämn, vit pärla. Exakt storlek kan ni experimentera med själva.
  • En inte för kort stav med platt huvud för smyckestillverkning.
  • Tunn, styv metalltråd eller lång, tunna stavar för smyckestillverkning att göra foten till glödlampan med. Här kan det vara bra att ha några extra, kan vara lite pillrigt och några kan bli förstörda i processen.
  • En öronkrok. 
Som ni kanske ser på bilden så har jag inte öronkrok i matchande färg och det är naturligtvis fulare men då jag är superallergisk mot oäkta metaller vill jag inte chansa och använder istället äkta silver till just krokarna. Dock ska det sägas att Sverige på senare år har reglerat industrin så pass att det mesta är helt nickelfritt och så länge ni handlar material i kända butiker som exempelvis Slöjd-Detaljer och +Panduro Hobby så kan du känna dig lugn i att det inte är något skadligt i de vanliga smyckesdelarna heller. 

Verktyg

  • Ett standardset med smyckestänger (avbitar-, platt- och rundtång)

Instruktioner




Steg 1. Förbered eventuellt den långa stav du ska använda till foten av glödlampan genom att kapa av huvudet på den med en avbitartång, så nära huvudet som möjligt.
Steg 2. Gör foten till glödlampan av antingen den stav du förberett i steg 1 eller utav metalltråden genom att ta tag i den yttersta ändan på den med en rundtång i lagom höjd så att den får lagom omkrets. Med rundtången blir foten lite avsmalnad, för en mer rak fot kan du antingen trixa lite med rundången eller (om din metall är tillräckligt mjuk att linda med fingrarna) linda den runt något lagom tjockt hushållsobjekt som en penna, en grillpinne eller annat du har liggandes. Tänk på att dess omkrets ska vara lagom i förhållande till pärlan. Testa en som ser lagom ut och gör en ny med lite annan storlek om den inte passade. 








Steg 3. Trä nu upp först pärlan och sedan foten på din stav.

Steg 4. Nu gör du en ögla på din stav utanför din glödlampa, så nära som du kan få den, med hjälp av rundtången. Det kan vara lite pillrigt om du aldrig gjort några smycken förut men det är en viktig färdighet i detta hantverk så det är bra övning! Var inte rädd att ta en ny stav och försöka igen om den blir alltför bucklig. :)
OBS! Kolla först om det är så att din öronkrok inte går att öppna, i så fall måste du sätta i kroken innan du gör färdigt öglan eller öppna den lite igen. Det är bättre om du istället kan öppna öronkroken och gå vidare till..

Steg 5. Öppna öglan längst ner på öronkroken, trä på din glödlampa med dess snyggaste sida utåt och stäng öglan.
Klart! Nu kan du ta på dig dina nya örhängen och hitta på något kul! De är inte uppenbart glödlampor men om du kisar lite så blir de ganska lika. Hoppas du gillar mitt projekt och gör dina egna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar